Plaatsing spiraal

Een spiraal wordt via je vagina in de baarmoeder geplaatst. Het inbrengen van het spiraaltje wordt gedaan door onze collega Marije. Zij is een ervaren verloskundige en specialist in het zetten van spiralen.

Voorbereiding op het plaatsen

Je maakt via onze assistente een afspraak voor de plaatsing van het spiraaltje. Zij regelt ook via de online apotheek dat de gewenste spiraal voor je klaar ligt bij de afspraak. Ook ontvang je via ons een email met aanvullende informatie. Het is verstandig zeker te weten dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Twijfel je? Doe een test.

Wanneer spiraaltje plaatsen?

De plaatsing van een spiraal kan al vanaf 10-12 weken na de bevalling. Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we de spiraal het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Hoe wordt het spiraaltje ingebracht?

De afspraak duurt ongeveer 15 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens wordt een eendenbek (speculum) ingebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien en wordt de baarmoedermond opgemeten. Hierna plaats ik de spiraal. Dit duurt slechts enkele minuten.

Buikpijn na plaatsen spiraal

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik kunt krijgen. Dit is meestal van korte duur. De pijn gaat meestal binnen enkele minuten weg, soms kun je de eerste 24 uur na de plaatsing nog wat krampen ervaren. Dit lijkt erg op mensturatiepijn.

Daarbij kun je de eerste drie maanden wat onregelmatig bloedverlies, meer buikkrampen en/of extra bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen we naar de bijsluiter of websites (T-safe, Ballerine, Mirena, Kyleena).

Risico’s

De voornaamste risico’s hebben te maken met het plaatsen van het spiraaltje zelf, namelijk perforatie en risico op infecties. Het spiraaltje wordt soms ook uitgestoten door het lichaam. Deze risico’s zijn echter uiterst zeldzaam.Overweeg om tot de nacontrole veilig te vrijen.

Kosten spiraal

Lees hier alles over de kosten van het plaatsen van het spiraaltje.