Update coronamaatregelen

geplaatst in: Nieuws | 0

Beste cliënten en partners,

Op de persconferentie van dinsdag 2 november 2021 zijn weer maatregelen aangekondigd om de druk op de zorg te verminderen en de besmettingscijfers van Corona te reduceren. De maatregelen en adviezen zijn landelijk aangescherpt.
Een van de maatregelen is het dragen van mondneusmaskers in de publieke ruimte. Een verloskundige praktijk is een publieke ruimte. Daarom geldt ook voor alle eerstelijnspraktijken in Haarlem (en de ziekenhuizen) vanaf zaterdag 6 november het dringende advies om een mondneusmasker te dragen.
Vaccinatie tegen Corona rondom zwangerschap en kraambed
De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) en Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV) adviseren gezonde zwangere vrouwen te vaccineren.
Op deze website vind je informatie dat je kan helpen een keuze te maken over vaccineren tegen corona. Veel zwangeren blijven dit een moeilijke beslissing vinden, het kan helpen om je bezwaren openlijk te bespreken met ons op het spreekuur.
Laat minstens 14 dagen tussen andere vaccinaties zoals de “22 wekenprik”.

Wanneer je ondanks het advies er niet voor kiest je te laten vaccineren voorkom dan zoveel mogelijk situaties die de overdracht van corona vergemakkelijken. Houdt afstand, bezoek geen drukke plekken en bespreek op je werk waar er voor jou acceptabele mogelijkheden zitten om jezelf extra te beschermen.
Omdat het aannemelijk is dat de vaccins, net zoals andere niet levende vaccins, niet in de borstvoeding terechtkomen, ziet de Gezondheidsraad geen bezwaren voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven.
Werk en Corona
Het advies geldt voor zwangeren om vanaf 28 weken geen werkzaamheden te verrichten waarbij de 1,5 m afstand niet kan worden gewaarborgd. Voor zwangeren die in zorginstellingen werken, geldt dat zij vanaf 28 weken geen COVID-19- zorg meer mogen verrichten. Kijk voor meer informatie op de site van het rivm.

Graag brengen wij weer onder de aandacht:
• Als jij, of een van je huisgenoten, klachten hebben die kunnen duiden op corona kom je niet naar de praktijk. Neem telefonisch contact op om je afspraak te verzetten. Het advies is om je te laten testen bij de GGD.
• Op de praktijk proberen we de 1 1⁄2 meter afstand zo goed mogelijk te waarborgen en houden we ons strikt aan de hygiënemaatregelen.
• Bij de controles op de praktijk dragen jullie beide een mondkapje
• Tijdens de bevalling draagt je partner een mondkapje
• Informeer ons voorafgaand aan een huisbezoek of er coronagerelateerde klachten binnen het gezin zijn.
Tot zover de update over corona in de zwangerschap en in onze praktijk. Heb je aanvullende vragen? Stel ze aan ons op het spreekuur, wij voor jullie klaar!