Waar ga je bevallen?

In Nederland kun je, in principe, kiezen of je thuis, poliklinisch of in het ziekenhuis (klinisch) wilt bevallen. Niet zozeer de plaats van de bevalling, als wel een voorspoedig verloop is voor ons en waarschijnlijk ook voor jullie het doel. De keuze voor de plaats van bevallen is afhankelijk van je eigen voorkeur en situatie. Het is het belangrijkste dat je je op je gemak voelt en je zoveel mogelijk kunt ontspannen. Voor sommige vrouwen is thuis de beste plek, anderen voelen zich prettiger in het ziekenhuis. Jouw keuze kan wel worden beïnvloed door het verloop van je zwangerschap en bevalling. Samen met ons bespreken we waar je wilt gaan bevallen.

Beslissing waar je gaat bevallen

Pas als je weeën hebt, kun je de definitieve keuze maken waar je kind geboren gaat worden. Soms wordt die keuze gemaakt door de omstandigheden. Maak voor de zekerheid je slaapkamer dus tot kraamkamer en zet altijd een ziekenhuistas klaar, dan word je nooit verrast. Je van tevoren inschrijven bij het Spaarne Gasthuis is wenselijk. Dit doe je door een keer langs de inschrijfbalie te gaan.

Thuisbevalling

Als je thuis wilt bevallen, ben je in je eigen vertrouwde omgeving. Dit maakt het soms gemakkelijker om te ontspannen. Ook voor een partner kan het prettig zijn om thuis te zijn, zodat hij/zij haar eigen gang kan gaan. Nederland is een van de weinige westerse landen waar je goed en veilig thuis kunt bevallen. Mocht er toch iets gebeuren waardoor we naar het ziekenhuis moeten, dan is het ziekenhuis altijd snel bereikbaar. Tijdens jouw bevalling thuis hebben wij dezelfde instrumenten, zuurstof en medicatie als in het ziekenhuis. Bij een bevalling thuis letten we nauw op jouw conditie en die van je kind en begeleiden we je door het hele proces.

Poliklinisch bevallen of ziekenhuisbevalling

Als je kiest voor een poliklinische bevalling, dan huur je een verloskamer in het ziekenhuis, waarvoor je meestal een eigen bijdrage moet betalen (afhankelijk van je zorgverzekering). Ook bij een poliklinische bevalling begint de bevalling thuis. Wij komen eerst bij je thuis kijken en bepalen samen met jou wanneer je het beste naar het ziekenhuis kunt gaan. Meestal is dat als de weeën goed op gang zijn en je je halverwege de ontsluitingsfase bevindt. Wij bellen dan het ziekenhuis voor je en gaan met je mee. Soms is er door drukte op de verloskamers geen plek en moeten we uitwijken naar een ander ziekenhuis.