Home » Zwanger en nu

Zwanger en nu

Ik ben zwanger, en nu?

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Maar wat nu? Er gaan waarschijnlijk allerlei vragen door je hoofd: wanneer moet ik naar de verloskundige? Krijg ik last van ochtendmisselijkheid? Wat mag ik eten en wat niet?

In het kort zijn er een aantal zaken die je kan regelen en doen als je zwanger bent:

Onze zorg tijdens zwangerschap

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Iedere vrouw ervaart dat anders en wij willen daarom graag van jou weten hoe zwanger zijn voor jou is. Zo kunnen we onze zorg aan jouw wensen aanpassen. In de veertig weken die een zwangerschap gemiddeld duurt, vinden veel lichamelijke veranderingen plaats. Wat is “normaal” en wat vraagt extra zorg? Heb jij misschien meer tijd van ons nodig of extra coaching? Samen stemmen wij dit af. Emotioneel kunnen blijdschap, zorgen, trots, angst en verwachting elkaar afwisselen. Ook de relatie met je partner, of je werk kan veranderen. Alles is bespreekbaar.

Tijdens het spreekuur doen wij verschillende medische controles. Met name controle van de bloeddruk, de groei van de baarmoeder en kind zijn belangrijk. Bij de eerste controle krijg je formulieren voor routinebloedonderzoek mee en rond de 30 weken zwangerschap kijken we je bloed nog een keer na op het ijzergehalte. Verder bloedonderzoek en/of controle van de urine wordt alleen op indicatie gedaan. Vanaf twaalf weken luisteren wij naar de hartslag van jullie baby via een echo en later in de zwangerschap voelen we samen met jullie naar de ligging. Laagdrempelig zetten wij in overleg met jou extra onderzoek, echo’s of de expertise van een van onze partners in.

Samenwerking met het Spaarne Gasthuis

Wij werken nauw samen met de gynaecologen van het Spaarne Gasthuis en de kraamorganisaties. Ons samenwerkingsverband heet ‘Rondom Zwanger’. Deze samenwerking houdt in dat er laagdrempelig overleg met de gynaecologen plaatsvindt en dat we gezamenlijk een zorgpad voor en met jou afstemmen. Een groot voordeel is dat wanneer er zorg nodig is van het ziekenhuis tijdens de zwangerschap of bevalling, de arts of verloskundige in het ziekenhuis in jouw dossier kan kijken, mits je daarvoor je toestemming hebt gegeven. Kijk op www.rondomzwanger.nl voor alle informatie.

zwanger worden tips
Blog

Tips zwanger worden

Heb je een kinderwens? Er kunnen een hoop adviezen op je afkomen over een gezonde leefstijl en het verbeteren van je vruchtbaarheid. Wat ons betreft zijn er een aantal dingen het belangrijkst voor een goede start.  Wil je meer weten over hoe je zo gezond mogelijk aan een zwangerschap begint en wil je advies op…

De ‘vluchttas’
Blog

De ‘vluchttas’

We krijgen ieder spreekuur wel eens de vraag: ‘Wat moet er eigenlijk allemaal in mijn vluchttas?’. Een hele goede vraag want veel van wat je als zwangere denkt mee te moeten nemen is in het ziekenhuis gewoon al aanwezig. Laten we eerst beginnen met de term ‘vluchttas’, een term die volgens ons niet helemaal passend…