Home » Spiraal » Plaatsing

Plaatsing

Plaatsing van een spiraal

Je maakt via onze assistente een afspraak voor de plaatsing. Zij regelt ook via de online apotheek dat de gewenste spiraal voor je klaar ligt bij de afspraak. Ook ontvang je via ons een email met aanvullende informatie. Het is verstandig zeker te weten dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Twijfel je? Doe een test.

De afspraak duurt ongeveer 15 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaats ik de spiraal, wat slechts enkele minuten duurt.

Een spiraal kan vanaf 10-12 weken na de bevalling worden geplaatst.
Indien je nog nooit bevallen bent, plaats ik de spiraal het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik kunt krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kun je de eerste drie maanden wat onregelmatig bloedverlies, meer buikkrampen en/of extra bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen we naar de bijsluiter of websites (T-safe, Ballerine, Mirena, Kyleena).