Plaatsing van een spiraal

Je maakt via onze assistente een afspraak voor de plaatsing. Een van ons neemt dan contact met je op om de gang van zaken te bespreken. Voor de spiraalplaatsing neem je zelf het spiraaltje mee. Wil je via ons een Tsafe spiraal, ligt hij al voor je klaar bij de plaatsing zelf. Je moet zeker weten dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Is dit niet het geval, neem dan eerst contact met ons op.
De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we de spiraal, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan wat gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren twee paracetamol tabletten of één ibuprofen in te nemen.

Een spiraal kan vanaf 10-12 weken na de bevalling worden geplaatst.
Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we de spiraal het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.
Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik kunt krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kun je de eerste drie maanden wat onregelmatig bloedverlies, meer buikkrampen en/of extra bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen we naar de bijsluiter of websites (T-safe, Mirena).