Onderzoeken tijdens zwangerschap
Tijdens de zwangerschap zijn er verschillende onderzoeken die gedaan kunnen worden om de gezondheid van jou en je baby in de gaten te houden. Prenatale onderzoeken zijn er bijvoorbeeld om erachter te komen hoe je kind zich ontwikkelt, of het een jongen of meisje is en of er geen afwijkingen zijn. In de eerste helft van je zwangerschap heb je meestal iedere 4 weken een afspraak met je verloskundige. In de tweede helft van je zwangerschap is dat om de 2 of 3 weken. Afhankelijk van hoe het met jou en je baby gaat heb je meer of minder controles.
Screening tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kunnen we deze onderzoeken doen:
- bloedonderzoek
- echo-onderzoek
- NIPT-test
Het reguliere zwangere bloedonderzoek wordt altijd gedaan. Voor de andere onderzoeken geldt dat je kunt kiezen of je ze wel of niet wilt laten doen. Lees hieronder alvast een korte beschrijving over de verschillende onderzoeken. Wil je meer weten over het maken van echo’s? Kijk even bij echoscopie. Wij bieden jullie ondersteuning bij het maken van een keuze voor de verschillende onderzoeken.
Bloedonderzoek
Bij alle zwangeren nemen we vroeg in de zwangerschap, in ieder geval vóór 13 weken, bloed af. Hieruit wordt de bloedgroep en rhesusfactor bepaald en worden een aantal infectieziekten getest. Daarnaast controleren we het ijzer- en suikergehalte van het bloed. Uitgebreidere informatie is te lezen op de website van het RIVM. De laboratoriumformulieren geeft de verloskundige tijdens het eerste bezoek mee. Bloedafname vindt plaats in één van de locaties van AtalMedial. Maak hiervoor tijdig een afspraak. Op indicatie zullen we later in de zwangerschap meer bloedonderzoek doen.
NIPT screening op down-, edwards- of patausyndroom
Je kunt kiezen voor de NIPT als je tijdens de zwangerschap al wilt weten of je kind het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft. Voor het onderzoek wordt er bloed afgenomen en onderzocht door het laboratorium. Bloed prikken kan vanaf 11 weken en de uitslag duurt ongeveer 10 werkdagen. De NIPT geeft geen zekerheid. Soms zijn er wel aandoeningen, maar worden deze niet met de NIPT opgespoord. Maar als je een gunstige uitslag krijgt, hoef je geen vervolgonderzoek. Als je een ongunstige uitslag hebt kun je kiezen voor vervolgonderzoek. De NIPT kan ook andere aandoeningen (nevenbevindingen) vinden, je kiest zelf of je deze wilt weten. Je kunt alleen de NIPT laten doen als je meedoet met een wetenschappelijke studie (TRIDENT-2 studie). De kosten voor de NIPT zijn €175,-. Kijk voor meer informatie en een video over de NIPT op de website voor prenatale screening.
Wil je meer weten over onderzoeken tijdens je zwangerschap?
Als je nog vragen hebt, dan helpen we je graag verder. Ben je zwanger en wil je je eerste afspraak plannen? Neem dan contact met ons op.