Echoscopie
Ook voor bijna alle echo´s die gemaakt kunnen worden tijdens de zwangerschap ben je welkom bij ons op de praktijk. Wel zo handig, alles op één plek!
Wat is echoscopie?
Echoscopie wordt ook wel echografie of echo genoemd. Het is een onderzoeksmethode waarmee inwendige organen en structuren te bekijken zijn. Echoscopie betekent letterlijk ‘kijken met geluid’. Dit onderzoek wordt gedaan met behulp van geluid dat voor het menselijk oor niet te horen is (ultrageluid). Dit ultrageluid bestaat uit hoogfrequente golven die door een transducer worden uitgezonden. Tijdens de echo wordt deze transducer (een klein apparaatje) tegen de buik gehouden of ingebracht in de vagina. De inwendige organen kaatsen de geluidsgolven terug en worden omgezet in beeld. Met deze beelden kunnen we de ontwikkeling en grootte van je kindje beoordelen en kijken naar kenmerken van de placenta en baarmoeder.
Welke echo’s zijn er?
Binnen de echoscopie bestaan er veel verschillende soorten echo’s. Normaal gesproken is de eerste echo tijdens de zwangerschap een termijnecho rond de 10 weken zwangerschap. Het is ook mogelijk om rond 7 à 8 weken zwangerschap een vitaliteitsecho in te plannen. Op indicatie of verzoek worden er tijdens de zwangerschap meer echo’s verricht zoals een geslachtsbepaling, groeiecho of een liggingsecho. Soms is het nodig een echo in het ziekenhuis (Spaarne Gasthuis of Amsterdam UMC locatie AMC) te laten maken, wij zullen je in deze gevallen verwijzen. We leggen hieronder kort de verschillende echo’s uit.
7 of 8-weken echo: vitaliteitsecho
Als je eerder een miskraam hebt gehad of om een andere reden eerder wil kijken naar de zwangerschap is het mogelijk om een vitaliteitsecho te plannen. Deze wordt doorgaans verricht rond 7 à 8 weken zwangerschap. Tijdens de echo wordt er gekeken of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt, hoeveel embryo´s er zichtbaar zijn, of er hartactie zichtbaar is en of de grootte van het embryo past bij de verwachte zwangerschapsduur. Het is gebruikelijk om deze echo vaginaal te doen omdat er dan betere beeldvorming is. In sommige gevallen wordt een vroege echo door je verzekering vergoed. Als dit niet het geval is maar je wel graag een vitaliteitsecho zou willen laten maken dan kun je er ook voor kiezen om deze zelf te betalen.
10-wekenecho: termijnecho
Met een echo bij 10-11 weken zwangerschap kan aan de hand van de afmetingen van de foetus nauwkeurig de zwangerschapsduur en daarmee ook de uitgerekende datum worden bepaald. Tijdens de termijnecho wordt ook gekeken of het hartje klopt en of er sprake is van een eenling of meerling. Deze echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Vaak kan deze echo via de buik gemaakt worden maar soms geeft een echo via de vagina toch een beter beeld. Kom voor de zekerheid met een volle blaas naar de praktijk; een volle blaas helpt bij het goed in beeld kunnen brengen van de baby.
13-wekenecho
Vanaf september 2021 is de 13 weken echo beschikbaar. De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. De echoscopist kijkt bij een 13 weken echo bijvoorbeeld naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen en de wervelkolom. Ook kijkt de echoscopist naar de placenta en of er voldoende vruchtwater is. De verloskundige zal je hierover informeren tijdens het spreekuur zodat je kunt kiezen of je deze echo wilt laten doen. De echo kan gedaan worden van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Je kunt kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Deze studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Er zijn geen kosten verbonden aan de 13 weken echo, deze echo wordt volledig vergoed.
Meer informatie over de 13 weken echo vind je op de site voor prenatale screening.
20-weken echo of Structureel Echoscopisch Onderzoek
Het belangrijkste doel van de 20 weken echo is te onderzoeken of de baby een open rug of open schedel heeft. De echoscopiste bekijkt ook de aanleg van de belangrijkste organen en botstructuren: hersenen, hart, maag, nieren, blaas, wervelkolom, aangezicht, armen en benen om zo eventuele afwijkingen op te kunnen sporen. Verder wordt er gekeken of de baby goed groeit, waar de placenta ligt en of er voldoende vruchtwater is. Als jullie het leuk vinden om het geslacht van de baby te weten, en als de baby er goed voor ligt tijdens de echo, kan hier ook naar gekeken worden. Dit is echter niet het doel van de 20 weken echo.
We zullen meer informatie over de echo met jullie delen tijdens het spreekuur. Jullie kiezen zelf of je deze echo wilt laten maken of niet. Je kunt meer over de 20 wekenecho lezen op de website van het RIVM. Er is ook een keuzehulp ontwikkeld waar je gebruik van kan maken om te beslissen om wel of niet de echo te verrichten. Ook deze echo wordt volledig vergoed.
Groei-echo
In sommige gevallen is het nodig om naast met onze handen de groei van de baby ook echoscopisch te vervolgen. Of dit medisch gezien noodzakelijk is verschilt per zwangere en per zwangerschap. Als je hiervoor in aanmerking komt zal de verloskundige je hierover informeren.
Liggingsecho
Als we rond 35 of 36 weken zwangerschap niet zeker weten of de baby met het hoofdje naar beneden ligt kunnen we een liggingsecho maken om dit te controleren.
Pretecho
Het kan zijn dat je behoefte hebt aan meer dan de medisch noodzakelijke echo’s. In dat geval ben je ook van harte welkom bij ons op de praktijk voor een pretecho. Je vindt de mogelijkheden en tarieven hier.
Heb je vragen over echoscopie?
Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag. Dit kan via 023-526 3200 of info@verloskundigenkleverpark.nl.
Eerste afspraak verloskundige
Ben je zwanger en wil je je eerste afspraak plannen? Neem dan contact met ons op om een kennismakingsgesprek in te plannen.