Home » Echoscopie

Echoscopie

Onze echoscopie partner De Schoot

Vrijwel alle echo’s tijdens de zwangerschap worden gemaakt in ons eigen echocentrum De Schoot, een paar minuten lopen vanaf onze praktijk. Hier werken deskundige, gecertificeerde echoscopisten. Ook onze verloskundige Loes is echoscopist bij de Schoot. Afspraken voor een echo worden door onze assistentes ingepland.

Wat is echoscopie?

Echoscopie wordt ook wel echografie of echo genoemd. Het is een onderzoeksmethode waarmee inwendige organen en structuren te bekijken zijn. Echoscopie betekent letterlijk ‘kijken met geluid’. Dit onderzoek wordt gedaan met behulp van geluid dat voor het menselijk oor niet te horen is (ultrageluid). Dit ultrageluid bestaat uit hoogfrequente golven die door een transducer worden uitgezonden. Tijdens de echo wordt deze transducer (een klein apparaatje) tegen de buik gehouden of ingebracht in de vagina. De inwendige organen kaatsen de geluidsgolven terug en worden omgezet in beeld. Met deze beelden kunnen we de ontwikkeling en grootte van je kindje beoordelen en kijken naar kenmerken van de placenta en baarmoeder.

Welke echo’s zijn er?

Binnen de echoscopie bestaan er veel verschillende soorten echo’s. Normaal gesproken is de eerste echo een termijnecho rond de 10 weken zwangerschap. Het is ook mogelijk om rond 7 à 8 weken zwangerschap een vitaliteitsecho in te plannen. Op indicatie of verzoek worden er tijdens de zwangerschap meer echo’s verricht zoals een geslachtsbepaling, groeiecho of een liggingsecho. Soms is het nodig een echo in het ziekenhuis (Spaarne Gasthuis of Amsterdam UMC VUmc) te laten maken, wij zullen je in deze gevallen verwijzen. We leggen hieronder kort de verschillende echo’s uit.

7 of 8-weken echo: vitaliteitsecho

Als je eerder een miskraam hebt gehad of om andere reden eerder wil kijken naar de zwangerschap is het mogelijk een vitaliteitsecho te plannen. Deze wordt doorgaans verricht rond 7 à 8 weken zwangerschap en bekijkt of de zwangerschap zich tot dan toe goed heeft ontwikkeld. Het is gebruikelijk om deze echo vaginaal te doen. Een mooi kloppend hart op de echo geeft helaas nog geen volledige zekerheid voor de zwangerschap.

10-wekenecho: termijnecho

Met een echo bij 10 weken zwangerschap kan, aan de hand van de afmetingen van de foetus, nauwkeurig de zwangerschapsduur worden bepaald. Het is gebruikelijk om deze echo vaginaal te doen. Tijdens de termijnecho wordt ook gekeken of het hartje klopt en of er sprake is van een eenling of meerling.

13-wekenecho

Vanaf september 2021 is de 13 weken echo beschikbaar. De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kind. De echoscopist kijkt bij een 13 wekenecho bijvoorbeeld naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen en de wervelkolom. Ook kijkt de echoscopist naar de placenta en of het vruchtwater normaal is. De verloskundige zal je hierover informeren tijdens het spreekuur zodat je kunt kiezen of je deze echo wilt laten doen. De echo kan gedaan worden van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Je kunt kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho.
Meer informatie over de 13 weken echo vind je op de site voor prenatale screening.

20-weken echo of Structureel Echoscopisch Onderzoek

Het belangrijkste doel van de 20 wekenecho is te onderzoeken of de baby een open rug of open schedel heeft. De echoscopiste bekijkt ook de aanleg van de belangrijkste organen en botstructuren: hersenen, hart, maag, nieren, blaas, wervelkolom, aangezicht, armen en benen. Daarbij kunnen andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind groeit, waar de placenta ligt en of er voldoende vruchtwater is. Ook het geslacht kan worden bepaald als jullie dat wensen. De afspraak voor de 20 wekenecho kan via onze assistentes worden gemaakt. We geven meer informatie over de echo tijdens het spreekuur. Jullie kiezen zelf of je deze echo wilt laten maken. Je kunt meer over de 20 wekenecho lezen op de website van het RIVM.
Er is ook een keuzehulp ontwikkeld waar je gebruik van kan maken om te beslissen om wel of niet de echo te verrichten.

Pretecho

Het kan zijn dat je behoefte hebt aan meer dan de medisch noodzakelijke echo’s. Bij ons echocentrum De Schoot kun je ook een pretecho inplannen. De pretecho wordt gemaakt door deskundige, gecertificeerde verloskundig echoscopisten. Hier kun je terecht voor prachtige plaatjes van jullie kind in 2D, 3D en 4D. Kijk voor het aanbod en de beste periodes hiervoor op de website van De Schoot.

Heb je vragen over echoscopie?

Neem dan contact op met echocentrum De Schoot.

Eerste afspraak verloskundige

Ben je zwanger en wil je je eerste afspraak plannen? Neem dan contact met ons op om een kennismakingsgesprek in te plannen.