Voorbereiding op de bevalling

Een goede voorbereiding op de bevalling is belangrijk voor de ervaring en dus ook het verloop van de bevalling. Het kan je helpen ontspannen aan de start van je bevalling te staan. Een bevalling is een hele bijzondere ervaring, maar het kan je ook overspoelen als je niet weet wat je te wachten staat. Zorg daarom dat jij en je partner goed op de bevalling voorbereiden. Dat kan door de voorlichting over bevallen te bekijken (360º bevallen Rondom Zwanger).

Een goede voorbereiding op de bevalling gaat niet alleen over het klaarzetten van je ziekenhuistas, maar ook over bewustwording. Want wat staat je straks te wachten? Erover nadenken helpt je om straks rustig en ontspannen aan de bevalling te kunnen beginnen. En dat is goed voor jou en je baby. Een zwangerschapscrusus volgen kan je hierbij helpen. Een cursus biedt je een goede voorbereiding en kan eventuele angst wegnemen.

Laat je informeren en stel ons je vragen, zodat je voorbereid bent op wat gaat komen. We geven je graag tips en voorzien je van checklists, waarmee je kunt controleren of je er ook praktisch gezien klaar bent voor de bevalling.

Geboorteplan

In sommige gevallen kan het fijn of nuttig zijn een geboorteplan op te stellen. Hierin kun je je ideeën en wensen ten aanzien van de bevalling kwijt. Het is bedoeld om ons en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt. De verloskundige probeert hier tijdens de bevalling zoveel mogelijk rekening mee te houden en aan je wensen tegemoet te komen. We bespreken je geboorteplan wanneer je ongeveer 36 weken zwanger bent. De verloskundige stelt altijd de veiligheid van jou en je kind voorop en kan dus om die reden van het geboorteplan afwijken. Ook kan het zijn dat je tijdens de bevalling iets anders wilt dan je van tevoren in gedachten had. Je weet immers nooit precies hoe je tijdens de bevalling gaat reageren. Natuurlijk staat het je dan vrij om van het geboorteplan af te wijken.

Zwangerschapscursussen

In de meeste zwangerschapscursussen wordt veel aandacht besteed aan de bevalling. Wat kun je verwachten en hoe kun je weeën opvangen? Kijk bij het aanbod aan cursussen wat bij jullie past.