Home » Spiraal

Spiraal

Spiralenspreekuur

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Je kan bij ons terecht voor het plaatsen van een spiraal, Marije doet dit binnen onze praktijk. Zij heeft regelmatig een spiralenspreekuur. Als je belt voor een afspraak bespreken we eerst met je welk spiraal je voorkeur heeft. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraaltje (T-Safe/Ballerine) en het hormoonspiraaltje (Mirena/Kyleena).

Koperspiraal

Een koperspiraal is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden. Een koperspiraal werkt óók als morning-after spiraal als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraal maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.
Het T-safe koperspiraal is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van tien jaar. Uiteraard kan je de T-Safe ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Het T-Safe spiraal kost 69 euro.

Hormoonspiraal

Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Daarnaast wordt de eisprong soms onderdrukt en wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. Het Mirena spiraal is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van vijf jaar. Sinds 2017 is “het kleine zusje” van dit spiraal, Kyleena genaamd, op de internationale markt gekomen, wat een nog lagere dosering afgeeft en kleiner formaat heeft. Kyleena heeft dus in tegenstelling tot andere soorten anticonceptie ‘slechts’ invloed op één aspect van je baarmoeder, maar is net zo veilig. Hierdoor kan een Kyleena mogelijk interessant zijn voor mensen die gevoelig reageren op de hormonen in andere anticonceptie-middelen. Ook is dit spiraaltje uitermate geschikt voor meisjes en vrouwen die (nog) nooit zijn bevallen.
Zowel de Mirena als de Kyleena werken vijf jaar als voorbehoedmiddel. Uiteraard kan je een hormoonspiraal ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Deze spiraal kost ongeveer 150 euro.

Gaat je voorkeur uit naar een ander merk spiraal, of heb je een ander spiraal via je huisarts gekregen, geen probleem, ik plaats hem graag voor je!

Morningafter

Er zijn diverse methodes om een zwangerschap te voorkomen na onbeschermd vrijen. Naast de morning-afterpil kan ook worden gekozen voor een koperspiraaltje. Deze dient binnen vijf dagen na de onbeschermde seks geplaatst te worden.
Een koperspiraal is als enige anticonceptiespiraal ook geregistreerd als morning-aftermethode. Een koperspiraaltje is zelfs de meest effectieve vorm van noodanticonceptie. Naast de hoge betrouwbaarheid is het een groot voordeel dat je het spiraaltje meteen kan laten zitten. Met de Ballerine hoef je tot vijf jaar lang niet meer aan anticonceptie te denken en met de T-safe zelfs tot tien jaar!
Meer weten over het gebruiken van het Ballerine-koperspiraaltje als morning-aftermethode? Kijk dan op Morning-after.nl.