Spiralenspreekuur

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Je kan nu bij ons terecht voor het plaatsen van een spiraal. Eens in de twee weken is er een spiralenspreekuur. Als je belt voor een afspraak bespreken we eerst met je welk spiraal je voorkeur heeft. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraaltje (T-Safe) en het hormoonspiraaltje (Mirena/Kyleena).

Koperspiraal

Een koperspiraal is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden. Een koperspiraal werkt óók als morning-after spiraal als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraal maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. Het T-safe koperspiraal is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Uiteraard kan je de T-Safe ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Het T-Safe spiraal kan je bij ons kopen. Indien je aanvullend verzekerd bent en in aanmerking komt voor vergoeding door de verzekeraar dan dien je met een door ons geschreven recept het T-Safe spiraal af te halen bij de apotheek. Het T-Safe spiraal kost 69 euro.

Hormoonspiraal

Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Daarnaast wordt de eisprong soms onderdrukt en wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. Het Mirena spiraal is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Sinds 2017 is “het kleine zusje” van dit spiraal, Kyleena genaamd, op de internationale markt gekomen, wat een nog lagere dosering afgeeft en kleiner formaat heeft. Kyleena heeft dus in tegenstelling tot andere soorten anticonceptie ‘slechts’ invloed op één aspect van je baarmoeder, maar is net zo veilig. Hierdoor kan een kyleena spiraal mogelijk interessant zijn voor mensen die gevoelig reageren op de hormonen in andere anticonceptie-middelen. Ook is dit spiraaltje uitermate geschikt voor meisjes en vrouwen die (nog) nooit zijn bevallen.
Zowel de Mirena als de Kyleena werken vijf jaar als voorbehoedmiddel. Uiteraard kan je een hormoonspiraal ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Het hormoonspiraal dien je met een door ons geschreven recept af te halen bij de apotheek. Dit spiraal kost ongeveer 150 euro.