Home » Zwanger en nu » Wat te regelen?

Wat te regelen?

Zwanger: dit moet je regelen

Hoera, je bent zwanger! Als je zwanger bent zijn er een hoop zaken die je moet regelen. Wat je precies moet regelen, is afhankelijk van jouw situatie. Wij helpen je met wat praktische informatie over veelvoorkomende zaken. We hebben het opgedeeld per trimester.

Je eerste trimester

Moeders voor Moeders

Als je net zwanger bent, kun je meedoen met het inzamelen van urine voor Moeders voor Moeders. Uit de urine wordt het hCG-hormoon gewonnen, waarvan geneesmiddelen worden gemaakt die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Door mee te doen, kun jij jouw geluk delen! Je kunt je aanmelden voor deelname vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, tot en met de 11e week van je zwangerschap. Inzamelen gebeurt vanaf de 6e tot en met de 16e week. In deze periode bevat je urine namelijk het meeste hCG-hormoon.

Kies een verloskundige

Je eerste afspraak bij de verloskundige is vaak rond de 8 à 9 weken. Lees hier alles over je eerste afspraak bij de verloskundige.

Regel kraamzorg

Vóór 16 weken zwangerschap moet je je aanmelden bij een kraamzorgbureau. De kraambureaus waar we veel mee samenwerken zijn:
House of Care
De Kraamvogel
Kraamzorg de Waarden

Je tweede trimester

22 weken prik

Vanaf 22 weken zwangerschap kun je je laten vaccineren. Deze 22 weken prik beschermt jou en je baby tegen kinkhoest. De informatievoorziening en het vaccineren gebeurt via de JGZ; je maakt een afspraak bij het consultatiebureau bij jou in de buurt. De prik is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en is gratis.

Werk en zwangerschapsverlof

Als je zwanger bent is het belangrijk dat je veilig en gezond kunt werken. Soms zijn daar aanpassingen voor nodig. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid of de FNV. Vraag bij onze assistentes om een zwangerschapsverklaring om je werkgever in te lichten en om zwangerschapsverlof te regelen. Zwangere zelfstandigen kunnen via het UWV een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen. Bijna de helft van de vrouwen krijgt op de arbeidsmarkt te maken met zwangerschapsdiscriminatie, kijk voor meer informatie op deze website.

Je derde trimester

Erkenning

Als jij en je partner niet getrouwd zijn, moet jullie ongeboren kind officieel worden erkend tijdens de zwangerschap. Dit kan bij de gemeente van de plaats waar je woont. Voor de gemeente Haarlem kijk op deze website. Ook zal het regelen van het gezag hier worden besproken.

Kraampakket

In het kraampakket vind je medische artikelen die nodig zijn voor tijdens én na de bevalling. Je kunt deze aanvragen bij je zorgverzekeraar. Wanneer deze het kraampakket niet vergoed stel je hem zelf samen. Zorg dat je je kraampakket voor 37 weken zwangerschap in huis hebt.

Zwangerschapscursus

Er zijn verschillende soorten zwangerschapscursussen in Haarlem en omstreken. Het is belangrijk om na te gaan waar je naar op zoek bent of wat bij jou en/of je partner past. Ga naar ons cursusaanbod.