Miskraam
Wat is een miskraam
Als een zwangerschap voor de 16de week eindigt en het vruchtje spontaan wordt uitgedreven spreken we van een spontane abortus of een miskraam. Ook kan het gebeuren dat er bij de termijnecho gezien wordt dat het vruchtje niet goed aangelegd is of niet meer leeft. Dan spreken we over een “missed abortion”.
Hoe vaak komt het voor?
Helaas eindigt ongeveer 10% van de zwangerschappen in een miskraam. Naarmate je ouder wordt, stijgt de kans op een miskraam. De meeste miskramen vinden plaats vóór de 13 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Je hebt als vrouw geen invloed op de kans op een miskraam. Als je rookt kan stoppen met roken de kans op een miskraam wel flink verkleinen.
Symptomen miskraam
Krampende pijn in de onderbuik, zoals bij flinke menstruatiepijn, die enkele uren hevig kan aanhouden. De pijn kan uitstralen naar de rug en bovenbenen. Zeker niet elke vorm van buikpijn of iedere druppel bloedverlies betekent dat je een miskraam krijgt.
Bel ons bij klachten of ongerustheid gewoon!
Bloedverlies
Je kunt erg schrikken als je bloedverlies hebt in het begin van de zwangerschap. Maar bloedverlies in het begin van de zwangerschap duidt niet altijd op een miskraam. Zo kan je baarmoedermond door de verbeterde doorbloeding makkelijker bloeden (net als al je andere slijmvliezen, zoals bijvoorbeeld je tandvlees en je neus). Het bloedverlies komt dan vooral voor na gemeenschap of na (harde) ontlasting. Ook kan het bloedverlies komen door aambeien. De meest voorkomende vorm van bloedverlies in het eerste trimester van de zwangerschap is een innestelingsbloeding: een bloeding die ontstaat door ingroei van de zwangerschap in de wand van de baarmoeder.
Neem bij bloedverlies altijd contact met ons op.
Heftig bloedverlies tijdens een miskraam
De hoeveelheid vaginaal bloedverlies is verschillend. Vaak is het veel meer bloedverlies dan een menstruatie. Het is o.a. afhankelijk van de zwangerschapsduur: hoe verder de zwangerschapsduur, hoe heftiger het bloedverlies. Het gaat regelmatig samen met het verlies van bloedstolsels, die donkerrood van kleur en glad van textuur zijn.
Het bloedverlies en de buikpijn kunnen enkele uren heftig zijn, maar moeten daarna afnemen. Soms kan er nog enkele dagen wat helderrood bloedverlies zijn en kunnen er ook nog wat buikkrampen zijn. Na zo’n tien dagen moet het helemaal over zijn. Ga als er bloedverlies is niet in bad en houd je temperatuur in de gaten in verband met de kans op een opstijgende infectie.
Wat nu?
Als je denkt dat je misschien een miskraam hebt of krijgt, mag je altijd contact met ons opnemen. Wij bespreken dan met jou waar je op moet letten, maken eventueel een afspraak voor een echo, bespreken je gevoel en maken samen met jou en je partner een vervolgplan.
Als er heftig bloedverlies is, zijn wij natuurlijk 24 uur per dag voor je bereikbaar via 023-5263200 (toets 1).
Oorzaak van een miskraam
Een miskraam kun je niet voorkomen. Het gebeurt niet doordat je misschien ongezond geleefd hebt op het moment van de bevruchting of doordat je net gemeenschap hebt gehad. In 90% van de miskramen is een aanlegstoornis de oorzaak. Dit kan een fout zijn in de celdelingen, maar ook bijvoorbeeld een chromosomale afwijking. Er treedt dan een natuurlijk afstotingsmechanisme op: het vruchtje groeit niet verder en het lichaam stoot het af. Meestal gaat het hier niet om erfelijke afwijkingen. Het heeft dus geen gevolgen voor een volgende zwangerschap.
Lichamelijk herstel
Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of een curettage is meestal vlot. Het kan even duren voordat de menstruatiecyclus zich hersteld heeft.
Geestelijk herstel
De normale verwerking van een miskraam kan uiteenlopen van enkele weken tot meer dan een jaar. Naast gevoelens van verdriet kan je schuldgevoelens, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegte ervaren. Ze hoeven niet te worden ontkend of weggestopt. Probeer er over te praten, bijvoorbeeld met je partner, huisarts of met ons of je familie, of schrijf je gevoelens op. Dit kan helpen bij de verwerking. De rouwverwerking van vrouwen en mannen verloopt vaak verschillend. Heb je behoefte aan hulp bij het verwerken van het verlies van je zwangerschap/kindje? Je kunt hiervoor ook altijd contact opnemen met een coach en/of psycholoog.
Weer zwanger
Bij een zwangerschap na een miskraam is er geen reden om in het ziekenhuis onder controle te zijn, je mag je gewoon weer aanmelden bij de verloskundige. De eerste periode zal extra spannend zijn. Je weet dan immers nog niet of het dit keer wèl goed zal gaan. Er is dan de mogelijkheid om eerder een echo te maken. Dit kan vanaf ongeveer 8 weken.