miskraam

Wat is een miskraam?

Een miskraam kun je niet voorkomen, helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap. Als een zwangerschap voor de 16de week eindigt en het vruchtje spontaan wordt uitgedreven spreken we van een spontane abortus of een miskraam. Ook kan het gebeuren dat er bij de termijnecho gezien wordt dat het vruchtje niet aangelegd is of niet meer leeft. Dan spreken we over een “missed abortion”.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 10% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Naarmate je ouder wordt, stijgt de kans op een miskraam. Tussen de 35 en 40 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 20 %. Ouder dan 40 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 30%. De meeste miskramen vinden plaats vóór de 13 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie.

Symptomen miskraam

Een miskraam kan beginnen met steeds wat licht bloedverlies, dat na enkele dagen meer wordt. Daarnaast zijn symptomen van een miskraam onder andere krampende pijn in de onderbuik, als een flinke menstruatiepijn, die enkele uren hevig kan aanhouden. De pijn kan uitstralen naar de rug en bovenbenen. Zeker niet elke buikpijn of elk bloedverlies betekent dat je een miskraam krijgt. Mocht je twijfelen, neem contact met ons op! 

Ongerust?

Als je denkt dat je een miskraam krijgt, als je klachten hebt of als je ongerust bent, kun je ons altijd bellen. We staan je graag te woord.