Om zo gezond mogelijk zwanger te worden, zijn er een aantal adviezen belangrijk. Een aantal hiervan vind je hieronder. Meer kun je lezen op www.strakszwangerworden.nl en www.allesoverzwanger.nl . Als het lastig voor je is om de adviezen op te volgen, neem dan contact op met ons of met je huisarts. Samen kunnen we kijken wat nodig is voor een goede start van de zwangerschap.

Foliumzuur

Aan vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om foliumzuur te gaan slikken voordat ze zwanger zijn. Begin hiermee een maand voordat je stopt met anticonceptie. Blijf het foliumzuur gebruiken totdat je 10 weken zwanger bent. Dit vermindert de kans op een baby met een open rug en/of gespleten gehemelte. Dagelijks 1 tablet met 0,4 of 0,5 mg is voldoende. De foliumzuurtabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Lees meer over foliumzuur.

Alcohol

Veel mensen denken dat een enkel glas geen kwaad kan, maar uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat geen enkele hoeveelheid veilig is. Alcohol kan ook zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. Als je niet drinkt voor of tijdens de zwangerschap en gedurende de periode dat je borstvoeding geeft, verhoogt dit de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind. Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan geboorteafwijkingen en hersenbeschadiging veroorzaken. Meer hierover kan je lezen op de website van de Foetaal Alcohol Syndroom Stichting Nederland. Het beste is om te stoppen met alcohol vóór je zwanger raakt. Meer hierover kan je lezen op de website van de Stichting Alcoholpreventie.

Roken

Dat roken niet goed is, weet iedereen. Roken kan de vruchtbaarheid verminderen en roken geeft een verhoogd risico op complicaties tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om al vóór de zwangerschap te stoppen met roken. Lees meer over de risico’s op de website van het Trimbos instituut. Ook wanneer jullie kindje is geboren, is het voor hem of haar gezondheid belangrijk dat beide ouders niet roken, zie ook dit filmpje over meeroken en derdehands rook.

Drugs

Het gebruik van harddrugs (amfetaminen, XTC, heroïne of cocaïne) tijdens de zwangerschap wordt ten zeerste afgeraden. Maar ook het gebruik van softdrugs wordt in de zwangerschap ontraden. Het is belangrijk dat als je drugs gebruikt (hebt), je dit aan ons vertelt. Praat er open over en wees niet bang om te vertellen wat en hoeveel je gebruikt. Samen kunnen we kijken welke oplossingen mogelijk zijn en welke zorg er geboden moet worden voor jou en je toekomstige kind. Kijk voor meer informatie op de website van het Trimbos instituut.

Voor meer informatie

De website www.deverloskundige.nl
Lees hier de informatie van het RIVM, de brochure ‘Kinderen krijgen? Denk na over risico’s op uw werk!’ en meer.
Goed voorbereid zwanger worden via www.allesoverzwanger.nl