echo Vrijwel alle echo’s tijdens de zwangerschap worden gemaakt in ons eigen echocentrum De Schoot, een paar minuten lopen vanaf de praktijk. Afspraken worden door onze assistentes ingepland. Normaal gesproken is de eerste echo een termijnecho rond de 10 weken zwangerschap. Het is altijd mogelijk om rond 7 à 8 weken zwangerschap een vitaliteitsecho te plannen. We leggen hier kort de verschillende echo’s uit.
Op indicatie of verzoek worden er tijdens de zwangerschap meer echo’s verricht zoals een geslachtsbepaling, groeiecho of een liggingsecho. Soms is het nodig een echo in het ziekenhuis (Spaarne Gasthuis of VUmc) te laten maken, wij zullen je in deze gevallen verwijzen.

Vitaliteitsecho

Als je eerder een miskraam hebt gehad of om andere reden eerder wil kijken naar de zwangerschap is het mogelijk een vitaliteitsecho te plannen. Deze wordt doorgaans verricht rond 7 à 8 weken zwangerschap en bekijkt of de zwangerschap zich tot dan toe goed heeft ontwikkeld. Het is gebruikelijk om deze echo vaginaal te doen. Een mooi kloppend hart op de echo geeft helaas nog geen volledige zekerheid voor de zwangerschap.

Termijnecho

Met een echo bij 10 weken zwangerschap kan, aan de hand van de afmetingen van de foetus, nauwkeurig de zwangerschapsduur worden bepaald. Het is gebruikelijk om deze echo vaginaal te doen. Tijdens de termijnecho wordt ook gekeken of het hartje klopt en of er sprake is van een eenling of meerling.

Nekplooimeting

De nekplooimeting is onderdeel van de combinatietest. Hierbij wordt opgemeten hoe dik het laagje vocht is wat zich in de nek onder de huid bevindt.

20 weken echo of structureel echoscopisch onderzoek

Het doel van de 20 wekenecho is om de aanwezigheid van lichamelijke afwijkingen op te sporen. Jullie kiezen zelf of je deze echo wilt laten maken. De echoscopiste bekijkt de aanleg van de belangrijkste organen en botstructuren: hersenen, hart, maag, nieren, blaas, wervelkolom, aangezicht, armen en benen. Daarnaast wordt de ligging van de placenta en grootte van jullie kind gecontroleerd. Ook het geslacht kan worden bepaald als jullie dat wensen. De afspraak voor de 20 weken echo kan via onze assistentes worden gemaakt. We geven meer informatie over de echo tijdens het spreekuur. Je kunt meer over de 20 wekenecho lezen op de website van het rivm.
Er is ook een keuzehulp ontwikkeld waar je gebruik van kan maken om te beslissen om wel of niet de echo te verrichten.

Pretecho

Het kan zijn dat je behoefte hebt aan meer dan de medisch noodzakelijke echo’s. Bij ons centrum de Schoot kan je terecht voor prachtige plaatjes van jullie kind in 2D, 3D en 4D. Kijk voor het aanbod en de beste periodes hiervoor op
Pretecho’s bij de Schoot