Home » Zwanger en nu » Eerste afspraak

Eerste afspraak

Eerste afspraak verloskundige

Je eerste afspraak bij de verloskundige is vaak rond de 8 à 9 weken. De eerste afspraak bij de verloskundige kan soms een beetje spannend zijn. Vooral als het je eerste kindje is en je nog niet goed weet wat je kan verwachten. Daarom is de eerste afspraak bij een verloskundige een soort kennismaking. We nemen de tijd om tijdens deze intake antwoord te geven op jouw vragen. Daarnaast stellen wij vragen voor het schetsen van een profiel van jouw zwangerschap. We vragen onder andere naar:

  • Jouw gezondheid en die van je partner;
  • Of er erfelijke en/of aangeboren afwijkingen voorkomen in beide families;
  • Eventuele vorige zwangerschappen;
  • Administratieve- en zorgverzekeringsgegevens;

Ook geven we uitleg over leefgewoontes en voedingsadviezen. Deze intake duurt ongeveer één uur. Er is altijd ruimte om vragen te stellen. Als je dat fijn vindt, zullen wij jullie informatie geven over de verschillende prenatale onderzoeken, echoscopie, het volgen van een zwangerschapscursus en het regelen van kraamzorg.

Afspraak maken voor eerste termijnecho

Voor het luisteren naar het hartje via je buik is het nog te vroeg, maar we kunnen wel een afspraak voor een termijnecho maken bij ons op de praktijk. Je krijgt formulieren voor routinebloedonderzoek mee. Afsluitend vertellen we de belangrijkste praktijkzaken en hoe we bereikbaar zijn. En mochten er nog vragen zijn dan nemen we daar natuurlijk de tijd voor.

Alvast de belangrijkste informatie in het kort:

  • Lees je voor de afspraak in over de mogelijkheden voor prenatale screening op www.pns.nl
  • Het advies is om de eerste 10 weken van de zwangerschap 400 microgram foliumzuur per dag te nemen en je hele zwangerschap door
  • Alcohol, (mee-)roken en drugs hebben een negatief effect op de zwangerschap, het advies is om dit volledig te laten
  • Slik je medicijnen, en/of ben je onder zorg bij een medisch specialist? Bespreek met je behandelend arts eventueel nodige aanpassingen in je behandeling nu je zwanger bent en bel ons alvast met de dosering en naam van je eventuele medicatie.
  • Voor zwangeren gelden specifieke voedingsadviezen, zie hiervoor de website van het Voedingscentrum.

Je eerste afspraak verloskundige inplannen?

Bij Verloskundigepraktijk Kleverpark vinden we het belangrijk dat jij je op je gemak voelt. Zou je een kennismakingsgesprek willen inplannen met ons? Maak dan telefonisch een afspraak of meld je aan via het aanmeldformulier.