Home » Zwanger en nu » Onderzoeken tijdens zwangerschap

Onderzoeken tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn er verschillende onderzoeken die gedaan kunnen worden om de gezondheid van jou en je baby in de gaten te houden. Tijdens de reguliere prenatale controles bij ons op de praktijk meten we je bloeddruk, voelen aan je buik om de groei van de de baby te monitoren en luisteren we naar het hartje van de baby vanaf 12 weken zwangerschap. Je komt in de eerste helft van je zwangerschap meestal iedere 4 weken voor zo’n controle bij de verloskundige. Later in de zwangerschap wordt de tijd tussen de afspraken korter. Afhankelijk van risicofactoren en hoe het met jou en je baby gaat heb je meer of minder controles.

Bloedonderzoek

Bij alle zwangeren nemen we vroeg in de zwangerschap, in ieder geval vóór 13 weken, bloed af. Hieruit wordt de bloedgroep en rhesusfactor bepaald en er wordt ook op een aantal infectieziekten getest. Daarnaast controleren we het ijzer- en op indicatie het suikergehalte van het bloed. Uitgebreidere informatie is te lezen op de website van het RIVM. Je ontvangt het laboratoriumformulier hiervoor tijdens het intakegesprek van de verloskundige. Bloedafname vindt plaats in één van de locaties van AtalMedial. Maak hiervoor tijdig een afspraak. Op indicatie zullen we later in de zwangerschap meer bloedonderzoek doen.

Prenatale screening tijdens de zwangerschap

Wat is prenatale (tijdens de zwangerschap) screening(onderzoek )?
Je kunt tijdens je zwangerschap laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat het kind in je buik een chromosoomafwijking of lichamelijke afwijking heeft. Dit noemen we prenatale screening. 

Twee soorten 
Er zijn twee soorten onderzoeken:
1.    Onderzoek naar chromosoomafwijkingen: de NIPT (niet-invasieve prenatale test) (niet-invasieve prenatale test). Dit is een bloedonderzoek.
2.    Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho. 

NIPT screening op chromosomale afwijkingen
Je kunt kiezen voor de NIPT (niet-invasieve prenatale test ) als je tijdens de zwangerschap wilt weten of jouw kind een chromosoomafwijking heeft. Kies je voor de NIPT? Dan krijg je chromosoomafwijkingen te horen die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van het kind, zoals Downsyndroom. Voor het onderzoek wordt er bloed afgenomen en onderzocht door het laboratorium. Bloed prikken kan vanaf 10 weken zwangerschap en de uitslag duurt uiterlijk 10 werkdagen. De NIPT geeft geen 100% zekerheid. Zo zijn er ook aandoeningen die niet met de NIPT opgespoord kunnen worden. Als je een gunstige uitslag krijgt, hoef je geen vervolgonderzoek. Als je een ongunstige uitslag hebt kun je kiezen voor vervolgonderzoek.

Gegevens voor het uitvoeren van de NIPT worden bewaard in het beveiligde medisch dossier en het landelijke informatiesysteem (Peridos). De bewaartermijn van deze gegevens  is 20 jaar.

Echo-onderzoek
Tijdens de zwangerschap kun je ervoor kiezen om medische echo’s te laten maken om te onderzoeken of jouw kind een lichamelijke afwijking heeft. Dit zijn de 13 weken echo en de 20 weken echo. Je kunt hier meer over lezen door op de links te klikken.

Counselinggesprek
Wil je meer weten over deze onderzoeken? Bij het intakegesprek kunnen we jullie hier verder over informeren of we plannen een apart counselingsgesprek. In dit gesprek kijken we samen wat je nodig hebt om een keuze te maken die bij jou past. Je kunt ook vragen stellen. 

Bereid je voor op het gesprek 
Lees vóór het gesprek informatie over de onderzoeken. Op www.pns.nl vind je meer informatie, bijvoorbeeld: 
–    Een folder over de NIPT, de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.
–    Een korte video over de NIPT en video over de 13 wekenecho en 20 wekenecho.
–    Vragenlijsten die je kunnen helpen bij het kiezen.

Wel of geen onderzoek: dat bepaal je zelf
De NIPT, 13 wekenecho en 20 wekenecho zijn niet verplicht. Je kiest zelf of je een of meerdere onderzoeken wilt laten doen en wat je doet met de uitslag. Ook kun je op elk moment van het onderzoek stoppen.

Wil je meer weten over onderzoeken tijdens je zwangerschap?

Als je nog vragen hebt, dan helpen we je graag verder. Ben je zwanger en wil je je eerste afspraak plannen? Neem dan contact met ons op.