Herstel na miskraam

Herstellen van een miskraam is voor iedere vrouw verschillend. Steun van je omgeving helpt vaak enorm. Hieronder leggen we uit hoe het lichamelijke en geestelijke herstel na een miskraam eruit kan zien.

Lichamelijk herstel na miskraam

Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of een curettage is meestal vlot. Vaak herstelt je lichaam binnen 6 weken. Gedurende de eerste een of twee weken is er vaak nog wat bloedverlies of bruinige afscheiding. Het is verstandig om te wachten met gemeenschap (seksueel contact) tot je geen last meer hebt van bloedverlies of afscheiding. In de eerste periode na je miskraam verandert je hormoonspiegel, waardoor je je een tijdje moe of lusteloos kan voelen. Het kan even duren voordat de menstruatiecyclus zich hersteld heeft. Vaak verschijnt de volgende menstruatie na ongeveer 6 weken, soms een paar weken eerder of later.

Verwerking miskraam

Een miskraam is voor veel vrouwen een emotionele gebeurtenis. Het is dus niet ongewoon dat je je verdrietig of labiel voelt. Er is geen normaal verloop van een miskraam. De verwerking kan uiteenlopen van enkele weken tot ruim een jaar. Naast gevoelens van verdriet kan je schuldgevoelens, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegte ervaren. Ze hoeven niet te worden ontkend of weggestopt. Probeer er over te praten, bijvoorbeeld met je partner, huisarts of met ons of je familie, of schrijf je gevoelens op. Dit kan helpen bij de verwerking van een miskraam. De rouwverwerking van vrouwen en mannen verloopt vaak verschillend. Neem de tijd en mocht je willen praten met ons, dan kun je contact opnemen en plannen we een nagesprek in.

Een volgende zwangerschap

Het feit dat je een miskraam hebt gehad, betekent niet dat je nu moeilijker zwanger kan worden. Bij een zwangerschap na een miskraam is er geen reden om in het ziekenhuis onder controle te zijn, je mag je gewoon weer aanmelden bij de verloskundige. De eerste periode zal extra spannend zijn. Je weet dan immers nog niet of het dit keer wèl goed zal gaan. Er is dan de mogelijkheid om eerder een echo te maken. Dit kan vanaf ongeveer 8 weken. Vóór deze tijd heeft een echo nog geen zin, omdat er dan nog niet altijd hartactie aanwezig is en daaraan bepaald wordt of het een intacte zwangerschap is.

Ben je weer zwanger en wil je je afspraak plannen? Neem dan contact met ons op om een gesprek in te plannen.